Skotlanninhirvikoiran rotumääritelmä

Suomen Kennelliitto- Finska Kennelklubben ry  
SKOTLANNINHIRVIKOIRA                

1/3 (DEERHOUND) Alkuperämaa: Iso-Britannia  

SKOTLANNINHIRVIKOIRA 2/4 
KÄYTTÖTARKOITUS:  Rata- ja maastojuoksija, näöllään metsästävä vinttikoira sekä seurakoira. FCI:N LUOKITUS:  Ryhmä 10 vinttikoirat,  alaryhmä 2 karkeakarvaiset vinttikoirat Käyttökoetulosta ei vaadita. 
LYHYT HISTORIAOSUUS: Historian hämärä peittää skotlanninhirvikoiran alkuperää, mutta voidaan perustellusti arvella, että rotu on mahdollisesti saapunut Skotlantiin foinikialaisten kauppiaiden mukana. Varmasti kuitenkin tiedetään, että Skotlannissa oli tämäntyyppisiä nopeita metsästyskoiria jo roomalaisten tullessa maahan. Rotua on käytetty saksanhirven metsästykseen jo tuhannen vuoden ajan. Vaikka rotua nykyisin näkeekin useammin näyttelykehissä, tyyppi on pysynyt samana vuosisatoja. YLEISVAIKUTELMA: Muistuttaa karkeakarvaista englanninvinttikoiraa mutta on sitä kookkaampi ja vahvaluustoisempi. KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Koiran ulkomuodossa kiteytyy ainutlaatuinen nopeuden, voiman ja kestävyyden yhdistelmä, jota vaaditaan aikuisen saksanhirven kaatamiseen, mutta sen olemus kuvastaa kuitenkin lempeää arvokkuutta. Ystävällinen ja lempeä, tottelevainen ja miellyttämishalunsa vuoksi helposti koulutettava. Rauhallinen ja luonteeltaan tasainen, ei koskaan epäluuloinen, vihainen tai hermostunut. Käyttäytyy rauhallisen arvokkaasti. PÄÄ: Pitkä. Kallo: Tasainen, ei pyöreä, kohoaa hieman silmien yläpuolella. Kallo levein korvien kohdalla; kapenee hieman silmiä kohden. Kalloa peittää kohtalaisen pitkä karva, joka on pehmeämpää kuin muu karvapeite.  Otsapenger: Ei otsapengertä. Kirsu: Hieman ulkoneva ja väriltään musta.  Kuono: Kapenee selvästi kirsua kohden. Vaaleilla koirilla musta kuono suotava. Huulet: Tasaiset. Selvät, melko silkkiset viikset ja hieman partaa. Leuat / hampaat /  purenta: Leuat ovat voimakkaat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa; hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.  Silmät: Tummat, yleensä tumman- tai pähkinänruskeat. Vaaleat silmät eivät toivottavat. Kohtuullisen pyöreät. Rauhallisen koiran ilme on pehmeä, valpastuneen koiran terävä ja etäinen. Luomien reunat mustat.  Korvat: Korkealle kiinnittyneet ruusukorvat, levossa taakse taittuneet. Koiran innostuessa korvat nousevat pään yläpuolelle menettämättä taitettaan, joskus puolipystyt. Korvat mahdollisimman pienet. Karva pehmeää, kiiltävää, kosketettaessa muistuttaa hiiren karvaa, ei pitkää karvaa tai hapsuja.  Suuret, paksut, litteästi pään sivuilla riippuvat tai pystyt korvat ovat erittäin epätoivottavat. Väriltään mustat tai tummat. 

SKOTLANNINHIRVIKOIRA 3/4 
KAULA: Erittäin voimakas ja pitkä, joskus harjan peittämä. Niskan ja pään liittymäkohta hyvin erottuva. Ei löysää kaulanahkaa. 
RUNKO: Runko ja rakenne kuin kookkaalla ja voimakasluustoisella englanninvinttikoiralla.  Selkä: Tasainen ylälinja ei ole toivottavaa. Lanne: Hyvin kaareutuva ja häntää kohden laskeva. Lantio: Laskeva, leveä ja voimakas. Sarvennaiset kaukana toisistaan Rintakehä: Syvä ennemmin kuin leveä, ei liian kapea eikä litteä. 
HÄNTÄ: Pitkä, tyvestä paksu, ohenee kärkeä kohden ja ulottuu lähes maahan asti. Koiran seistessä häntä riippuu suorana alas tai kaareutuu, koiran liikkuessa häntä kaareutuu, mutta ei koskaan nouse selkälinjan yläpuolelle. Kauttaaltaan karvainen, hännän yläpinnalla karva on tiheää ja karkeaa, alapuolella pitempää; kärjen vähäiset hapsut eivät ole virhe. Kierteinen tai silmukkahäntä ei toivottava. 
RAAJAT ETURAAJAT:  Yleisvaikutelma: Suorat, leveät ja litteäluiset.  Lavat: Viistot, eivät liian kaukana toisistaan. Raskaat ja pystyt lavat ei toivottavat. Kyynärpäät: Luustoltaan leveät kyynärpäät toivottavat. Kyynärvarret: Luustoltaan leveät kyynärvarret toivottavat. Etukäpälät: Tiiviit; varpaat hyvin kaareutuvat. Kynnet vahvat. 
TAKARAAJAT:  Yleisvaikutelma: Lonkan ja kintereen väli hyvin pitkä. Luut leveät ja litteät. Polvet: Hyvin kulmautuneet. Takakäpälät: Tiiviit; varpaat hyvin kaareutuvat. Kynnet vahvat. 
LIIKKEET: Vaivattomat, tehokkaat, yhdensuuntaiset; pitkä sivuaskel. 
KARVAPEITE:  Karva: Karhea, pitkähkö mutta ei liian runsas. Paksu, ihonmyötäinen ja karkea, kosketettaessa karhea tai kova. Karvapeite rungossa, kaulassa ja reisissä karkeaa ja kovaa, n. 8–10 cm pitkää; päässä, rinnassa ja vatsassa paljon pehmeämpää. Etu- ja takaraajojen sisäpinnoilla hieman hapsuja. Villava turkki ei ole hyväksyttävä. Väri: Tumman siniharmaa, tummemman tai vaaleamman harmaa, juovikas (brindle) tai keltainen, hiekan- tai kellanpunainen, jolla kuono ja korvat mustat (black points).  Valkea rinta, valkeat varpaat ja pieni valkea merkki hännänpäässä ovat sallittuja, mutta mitä vähemmän valkoista, sen parempi, sillä kyseessä on yksivärinen koira. Valkoinen läikkä päässä tai valkoinen kaulus eivät ole hyväksyttäviä.

SKOTLANNINHIRVIKOIRA 4/4 
KOKO: Säkäkorkeus: Uroksilla vähintään 76 cm, nartuilla 71 cm. Paino: Uroksilla n. 45,5 kg, nartuilla n. 36,5 kg. 
VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.  
HYLKÄÄVÄT VIRHEET:  • Vihaisuus tai liiallinen arkuus  • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen. 
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. 
Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.